Familjen Jacobsson förädlat fisk sedan 1943. 

Traditionen & Hantverket

Tradition

Familjen Jacobsson och kärleken till fisken

På hela Gotland har havet och fisket genom historien varit en stor del av vardagen. Längst in i en naturskön vik på Gotlands östkust hittar man rökeriet där familjen Jacobsson förädlat fisk sedan 1943. Fiskebåtarna kom på den tiden in till Katthammarsviks hamn och lossade dagens fångst, som under höst och vinter bestod i stor del av strömming, torsk och vildfångad lax men under sommaren främst flundra. Fiskarna styckades, beredes och röktes sedan av Gunnar ”Gunne” Jacobsson. Året runt förädlades de finaste fiskarna på en bädd av alspån, alved och enris på precis samma sätt som vi gör idag.

I slutet av 70-talet hade Kjell-Arne ”Kjellis”, son till Gunne, tagit över rökeriet och den fantastiska fisken hade blivit så pass populärt att man bestämde sig för att öppna en egen butik i direkt anslutning till produktionen. Några år senare kom beslutet att även öppna upp för matservering och 1986 byggdes verandan, där man än idag kan sitta och njuta av den nyrökta fisken.

2010 tog Ulrika Magnusson, dotter till Kjellis, över driften och såg till att göra restaurangen och butiken till det givna resmål det är idag för såväl gotlänningar som turister året om. Sedan 2023 drivs rökeriet och restaurangen av Kjellis och Johanna Ljungberg.

Hantverk

Det rökta hantverket

Sedan starten har kvaliteten på fisken varit rökeriets främsta tillgång. Bor man granne med havet blir det lätt så och då är bara det bästa gott nog.

Sedan gammalt är fisken något av det mest näringsrika naturen kan bjuda på. Äter man fisk från havet följer många nyttigheter. Exempelvis är lax, sill och makrill fyllda med omega-3-fetter som är bra för hjärtan och kärl. Från att i starten ha fått nästan enbart fisk som var fångad i havet runt Gotland hämtar man den idag i stor del från andra vatten. Detta för att spara på Östersjöns allt minskande tillgångar. Kvaliteten på fisken, och dess ursprung, är däremot fortfarande lika viktig för oss!

Under åren har rökeriet utvecklats från att rimma, grava och röka till att även göra många andra goda fiskspecialiteter, såsom inläggningar, såser, patéer och vem har inte smakat vår fantastiska soppa? Än idag bygger rökeriet sin fiskrörelse på det manuella hantverket, närheten till fisken och ryktet om den goda kvaliteten.